{ "error": "invalid_request", "error_description": "Missing required parameter: refresh_token" }using refreshToken
Sayın Rektör, değerli konuklar. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi’nin mezunlarının kurduğu Ankara Üniversiteliler Derneği’nin 20.kuruluş yıldönümü gecesine hoş geldiniz, onur verdiniz. Sizleri en içten gelen duygularla selamlarım.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk üniversitesi olma ünvanını taşıyan Ankara Üniversitesi’nin bu haklı gururunu açıklayan tarihi süreci sizlerle paylaşmak istiyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk TBMM. 5.dönem 2.yasama yılının açış konuşmasında 1 Kasım 1936’da “yükseköğretim için Ankara Üniversitesini kurmak yolunda Tıp Fakültesinin yapımından başlayarak yeni ve zor çabaların harcanmasını dilerim” demiştir.
3.yasama yılının açış konuşmasında 1 Kasım 1937’de Mustafa Kemal Atatürk “İstanbul Üniversitesi’nde başlanmış olan reform programının daha köklü bir şekilde uygulanmasıyla Cumhuriyet’e gerçekten modern bir üniversite kazandırmak, merkez için Ankara Üniversitesi’ni az zamanda kurmak gerekir” demiştir.
1 Kasım 1938’de yine TBMM açılışı için Mustafa Kemal Atatürk konuşma hazırlamış, aynı dileklerini burada ifade etmiş ancak kendisi çok hasta olduğu için bu konuşmayı Başbakan Celal Bayar yapmıştır.
1925 yılında Hukuk Mektebi’nin açılmasıyla başlayan süreç 1933 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü, 1935 yılında Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi, 1943 yılında Ankara Fen Fakültesi ve 1945 yılında Ankara Tıp Fakültesi’nin açılmasıyla tamamlanmış, Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti 1946’da gerçekleşmiş ve Ankara Üniversitesi hizmete açılmıştır.
1933 yılında üniversite reformunu gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk o engin, uzak görüşlülüğüyle Hitler’in ve Nazizmin zulmünden kaçan Yahudi kökenli bilim adamlarına kucak açmış ve onları yurdumuza davet ederek önce İstanbul Üniversitesi’nde daha sonra da kurulacak olan Ankara Üniversitesi’nin temel taşları fakültelerde çalışmalarına olanak sağlamıştır. Bu değerli insanların bazılarının isimlerinin hatırlatılmasında yarar vardır. Örneğin 1933yılında kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün Rektörlüğünü yapan Prof.Dr.Falke, Hukuk Fakültesi’nden Ord.Prof.Dr.Ernst Hirsch, Ankara Tıp Fakültesi’nde Ord.Prof.Dr.Albert Eckstein, Ankara Fen Fakültesi’nde Prof.Dr.Otto Gerngross, Ankara Veteriner Fakültesi’nden Prof.Dr.Ludwig Lutz ve Prof.Dr.Hans Richter’i sayabiliriz.
Ankara Üniversitesi kurulduğu günden bu güne kadar toplam 229.170 mezun vermiştir. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi 56.834, Hukuk Fakültesi 39.758, Siyasal Bilgiler Fakültesi 24.775, Fen Fakültesi 22.000, Ziraat Fakültesi 20.961, Tıp Fakültesi 16.862 mezun vermiştir. Bu mezunlarımız yurdun dört bir tarafında Ankara Üniversitesi mezunu olmanın gururu ile hizmet yapmışlardır ve yapmaya devam etmektedirler.
10.Cumhurbaşkanımız sayın Ahmet Necdet Sezer Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. TBMM Başkanlarından Sayın Hüsamettin Cindoruk, Hukuk, Sayın Doç.Dr.Mustafa Kalemli, Tıp, Sayın Hikmet Çetin, Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. Başbakanlarımızdan Sayın Mesut Yılmaz, Siyasal Bilgiler, Başbakan Yardımcılarından Sayın Deniz Baykal, Hukuk, Sayın Murat Karayalçın, Siyasal, rahmetli Prof.Dr.Erdal İnönü, Fen ve Sayın Abdüllatif Şener, Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinden 31 Bakan, Hukuk Fakültesi 23 Bakan, Tıp Fakültesi 12 Bakan, Ziraat Fakültesi 3 Bakan, Veteriner ve Eğitim Bilimleri Fakülteleri 1’er Bakan çıkarmışlardır. Türkiye Cumhuriyet’nin Bakanlar Kurulu’nun ilk kadın Bakanı ve Ankara Üniversitesi’nin ilk kadın Rektörü Tıp Fakültesinden Prof.Dr.Türkan Akyol’dur.
Ankara Üniversitesi bünyesinden 2 Büyükşehir Belediye Başkanı çıkarmıştır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Murat Karayalçın ve Ankara Tıp Fakültesi’nden Antalya Büyüksehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın bu örneklerdir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlarından üçü Ankara Üniversitesi mezunudur. Rahmetli Prof.Dr İhsan Doğramacı, Tıp Fakültesi, Prof.Dr.Mehmet Sağlam, Hukuk ve şimdiki başkan Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya, Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur.
Ankara Üniversitesi başta Hacettepe Üniversitesi olmak üzere Ege, Akdeniz, Diyarbakır Dicle, Ufuk ve Gazi Üniversiteleri’nin kuruluşlarında çok önemli görevler üstlenmiştir.
Ankara Üniversitesi öğretim üyesi olup daha sonra yeni kurulan üniversitelerde görev yapan toplam 19 Rektör bulunmaktadır. Hacettepe Üniversitesinde rahmetli Prof.Dr.İhsan Doğramacı, Prof.Dr.Doğan Karan, Prof.Dr.Yüksel Bozer ve rahmetli Prof.Dr.Süleyman Sağlam, Ege Üniversitesi’nde rektörlük görevi yapan rahmetli hocalarımız Prof.Dr.Sermet Akgün ve Prof.Dr.İzzet Birand Akdeniz Üniversitesi’nde Prof.Dr Tuncer Karpuzoğlu ve Prof.Dr.Mustafa Akaydın , ODTÜ’de rahmetli Prof.Dr.Erdal İnönü ve Prof. Dr.Mehmet Gönlübol, 9 Eylül Üniversitesi’nde rahmetli Prof.Dr.Ömer Yiğitbaşı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde rahmetli Prof.Dr.Muvaffak Akman, Malatya İnönü Üniversites’nde Prof.Dr.Ömer Şarlak , Başkent Üniversitesi’nde Prof.Dr.Mehmet Haberal, Ufuk Üniversitesi’nde Prof.Dr.Ergün Ertuğ, Gazi Üniversitesi’nde Prof.Dr.Şakir Akça, Elazığ Fırat Üniversitesi’nde Prof.Dr.Ali Fuat Cesur ve Kırıkkale Üniversitesi’nde Prof.Dr.Tahsin Nuri Durlu ve Prof.Dr. Murat Çakmak’ı saymamız mümkündür.
Değerli konuklar; Ankara Üniversiteliler Derneği 30 Mayıs 1994 tarihinde dönemin Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Günal Akbay’ın engin ileri görüşlülüğü ve insanları kucaklayıcı özellikleriyle Ankara Üniversitesi’nden mezun olanları bir araya getirmek amacıyla kurulmuştur. Rektör yardımcıları Prof.Dr.Tansu Arasıl ve Prof.Dr.Mehmet Aktaş , Genel Sekreter Yavuz Okan, 12 Dekan, 4 Meslek Yüksekokulu Müdürü olmak üzere 22 öğretim üyesinin kurucusu olduğu bu dernek o tarihten itibaren faaliyetlerini günümüze kadar sürdürmüştür.
Özellikle son dönemde sayın Rektörümüz Prof.Dr.Erkan İbiş’in engin hoşgörüsü ve katılımcı düşüncesiyle Ankara Üniversitemizin her türlü olanaklarını bizlerin hizmetimize sunarak Üniversitemiz ile Mezunlar Derneğimizin örnek bir birliktelik sergilemesine olanak sağlamıştır.
Ankara Üniversiteliler Derneği’nin özellikle son 5 yıl içerisinde yaptığı bazı faaliyetleri sizlere sunmak isteriz;
-Ankara Üniversite’mizi başarıyla bitiren gençlerimizin mezuniyet törenlerine katılarak onların bu mutluluklarını öğretim üyeleri ve aileleriyle paylaşmak,
-Milli bayramlarımızda ve anma günlerinde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve onun en yakın silah arkadaşı İsmet İnönü için konferanslar ve paneller düzenlemek,
-Atatürk’ün çok değer verdiği Türk kadınları için her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde konferanslar verdirmek, paneller ve resim sergileri düzenlemek,
-Her yıl 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda kanser hastalığıyla ilgili olarak toplumda farkındalık yaratmak için paneller düzenlemek,
-Mezunlar ve üyeler arasında dayanışmaları arttırmak amacıyla kahvaltılı toplantılar, yurt içi ve yurt dışı geziler düzenlemek örnek gösterilebilir.
Ankara Üniversiteliler Derneği amaçları doğrultusunda Ankara Üniversiteliler Vakfı’nı da kurarak önemli bir adım atmıştır. Bu bağlamda Anıtkabir’in hemen yanında Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi numara 45 te 1, 2 ve 5 nolu daireleri satın alarak ve bu şekilde taşınmaz mülk edinerek bu alanları üyelerin hizmetine sunma gayreti içindedir. Aynı şekilde yine amaçları doğrultusunda iktisadi işletme kurarak üyelerine hizmet alanlarını da genişletmeyi hedeflemektedir.
Bu anlamlı gecemize teşriflerinizden dolayı sizlere bir kez daha teşekkür eder, en içten şükranlarımızı sunarız