Ankara Üniversiteliler Derneği üyelerimizle 17 Aralık 2016 cumartesi sabah 8.30 da başlayan Amasra Safranbolu yolculuğumuzda; ilk durağımız Mengen’de, pazar alışverişi amaçlı bir mola verdik. Karadeniz’in incisi, masalsı güzelliklerin diyarı, Fatih Sultan Mehmet’in Çeşm_i Cihanı Amasra’ya öğleden sonra ulaştık. Amasra’da ilk ziyaretimiz Roma döneminde inşa edilen, Bizans, Ceneviz ve Osmanlılar döneminde de önemini koruyan kale ve çevresi oldu. Daha sonra tarih boyunca liman kenti özelliğini yitirmeyen kenti kıyı boyunca algıladık. Akşam balık ürünleri ve geleneksel mutfağın sergilendiği yemekte birlikteydik.
18 Aralık 2016 pazar sabahı saat 9.00 da öğlen Amasra’dan ayrıldık. Bilinen tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar giden ve eski çağlarda Homeros’un İlyada destanında geçen Paflagonya bölgesinde yer alan ve Safranbolu; UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde Dünya Miras Listesi’ne alınarak “Dünya Kenti” unvanını alan Safranbolu’ya ulaştık. Hıdırlık tepesinde bu eşşiz kenti yapıları, tarihi eserleri, topoğrafyası ve bitki örtüsü ile hayranlıkla izledik. Daha sonra yerden 80 m. yükseklikte Kristal Teras’ta Tokatlı Kanyon’un muhteşem görünümü ile büyülendik. Safranbolu’ya su taşıyabilmek amacıyla Sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılan 6 kemerli İncekaya Kemerini izledik. Daha sonra Safranbolu’ya dönerek konakları, meydanları, tarihi dokusu, çarşısı, tadları, el sanatı ürünleri ile büyüleyici kenti yaşadık.
Derneğimiz üyeleri ve dostlarımızla yeni güzergahlarda birlikte olmak ümidiyle Dünya Miras listesinde yer alan kentimizden ayrılarak gezimizi tamamladık.