Prof. Dr. Zeki ASLAN’ın Dernek lokalinde “Işık Kirliliği ve Dış Aydınlatmada Enerji Kaybı” konulu söyleşisi ilgi ve beğeniyle izlendi.
Işık kirliliğinin, yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda ışık kullanılması olduğunu belirten Prof. Dr. Zeki Aslan, gözün alışık olduğu aydınlatma düzeyini aşan ışığın görme yetisinin bozulmasına, nesnelerin görünürlüğünün kaybolmasına, gece yol ve çevre güvenliğinin olumsuz etkilenmesine neden olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Aslan, ışık kirliliğinin gecenin doğal karanlık düzeyini bozduğu için, doğal yaşamı da olumsuz etkilediğini örneklerle açıkladı.
Ülkemizde nüfusun yüzde 79’unun, yapay gök parlaklığı doğal gece gökyüzü parlaklığından yüzde 11 daha parlak yerde yaşadığını belirten Dr. ASLAN ;Türkiye’de nüfusun yüzde 70’inin aysız bir gecede, Ay’ın ilkdördün evresinde oluşan parlaklıktan daha parlak gökyüzü altında yaşadığını, nüfusun yüzde 25’inin Samanyolu’nu hiç göremediğini vurgulamıştır.
Sayın ASLAN; Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği’nin yaptığı bir araştırmaya göre, dış aydınlatmalarda ışığın %30 kadarının boşa gittiğini; bu yanlış uygulamaların maliyetinin ABD’de yılda 3,3 milyar dolar ,İngiltere’de ise 53 milyon sterlin olduğunu aktardı.
Sayın ASLAN ve katılımcılara teşekkür ediyor, bundan sonraki söyleşilerde de birlikte olmayı diliyoruz.